Trudeau: Nezávislá média jsou hrozbou pro Putina

Kanadský premiér Justin Trudeau ve středu odsoudil rozhodnutí Ruska zavřít moskevskou redakci kanadské veřejnoprávní televize CBC. Prohlásil přitom, že nezávislá média představují hrozbu pro ruského prezidenta Vladimira Putina.

„Pravda, zodpovědná žurnalistika a informování občanů o tom, co se opravdu děje, je velkou hrozbou pro Vladimira Putina, jeho nelegální válku a jeho autoritářské tendence,“ řekl Trudeau novinářům v Ottawě.

Na Twitteru napsal, že zavření redakce CBC v Moskvě je „nepřijatelné“, přičemž zdůraznil, že novináři „nesmějí být vystaveni cenzuře, zastrašování či jinému zasahování“.

Šéfredaktor zpravodajství CBC v prohlášení upozornil, že veřejnoprávní televize je „zcela nezávislá na kanadské vládě a je nám líto, že v očích ruské vlády se tyto dva subjekty sbíhají“.

Zavřením redakce CBC v Moskvě Rusko reagovalo na zablokování vysílání ruských stanic RT a RT France v Kanadě, které platí od března. Rusko zároveň odebralo akreditace a víza pracovníků CBC, oznámila mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová. Rozhodnutí Kanady o zablokování vysílání uvedených stanic označila za „rusofobní“ a vysílání CBC za propagandistické.

Moscow, Russia- April 18, 2015: mannequin in a T-shirt with the image of Vladimir Putin and hat „I Love Russia“. GUM, State Department Store.

Podle kanadské vlády nebylo vysílání RT a RT France „v souladu s kanadskými vysílacími standardy“. Několik západních zemí po ruské vojenské invazi na Ukrajinu zablokovalo vysílání RT i zpravodajství ruské státní agentury Sputnik s tím, že šíří kremelskou propagandu.

Kanada patří mezi země, které v souvislosti s invazí na Ukrajinu zaujímají nejtvrdší postoj vůči Moskvě. Rusko na to odpovědělo zákazem vstupu do země pro více kanadských politiků a novinářů.

Exit mobile version