Zelenskyj: Putin udělal ve válce z nezkušených branců potravu pro děla

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném nočním projevu jako obvykle poděkoval různým světovým lídrům za jejich podporu a zhodnotil stav ruských invazních sil, napsala ve čtvrtek nad ránem webová stránka britské stanice Sky News.

Ruský voják prohledává ve středu 18. května 2022 barák na základně ukrajinského pluku Azov v letovisku Jurijvka na pobřeží Azovského moře nedaleko Mariupoli, na území pod vládou Doněcké lidové republiky na východě Ukrajiny.
„Každý už vidí, jak se Rusko v této válce chová. Nezkušené brance vrhá do boje jako potravu pro děla. Má rabující vojáky, kteří viděli běžné domácí spotřebiče poprvé až v cizí zemi. Mají starou sovětskou výzbroj bez moderní ochrany. Používají zakázané fosforové bomby, kterými spalují školy a běžné obytné budovy. A rakety, většinu kterých minula ruská armáda na ničení vysloveně civilní infrastruktury bez strategického vojenského výsledku. Dnes ostřelovali raketami (města) Mykolajiv a také Dnipro,“ informoval ve středu pozdě večer Zelenskyj.

Ukraine, Kyiv – August 18, 2021: Military parade. Armored vehicle. Transport in protective colors. Army vehicles SUVs

„Musíme vyhnat okupanty a zajistit Ukrajině skutečnou bezpečnost. Proto jsem podepsal dekret o prodloužení stanného práva a všeobecné mobilizace,“ dodal.

„Cherson, Melitopol, Berďansk, Enerhodar, Mariupol a všechna naše města a obce, která jsou nyní okupována, dočasně okupována, musí vědět, že Ukrajina se vrátí,“ prohlásil prezident.

Exit mobile version